Blue Monday Blue Monday

Balen
Vandaag, de derde maandag van januari is volgens een Britse psycholoog de meest deprimerende dag van het jaar. Want het is nog donker en koud buiten en  de meeste goede voornemens zijn op een teleurstelling uitgelopen.
Wat dat laatste betreft: mocht je je hebben voorgenomen wat kilo’s kwijt te raken, heb je dan al eens ‘intermittent fasting’ oftewel ‘onderbroken vasten’ geprobeerd? Ik deed het augustus – oktober en was maar zo 10 kg kwijt. Twee zakken aardappelen! Dat scheelt als ik een stukje ga hardlopen.


Intermittent Fasting
Onderbroken vasten kan op allerlei manieren. Bv de ene dag eten, de andere dag niet. Of 2 dagen niet eten, 5 dagen wel. Leek mij nogal zwaar. Ik deed de ‘sla je ontbijt over’ methode. Eerste maaltijd dus om 12.00 u. Daarmee begint een tijdvak van 8 uur dat je eten mag. Na 20.00 u. beginnen de 16 uren dat je niet eet. Natuurlijk paste ik ook mijn maaltijden aan.

Wat te eten?
Ipv brood met beleg en een glas melk voortaan een flink schaaltje yoghurt met stukjes fruit (mandarijn, banaan, druif, appel), havermout, noten, zaden en chocoladesnippers. Heerlijk. Een enkele keer gevolgd door een boterham zonder beleg.‘s Avonds gebruikte ik een gewone warme maaltijd met veel groente, een ei of vlees, gevolgd door een een bakje rauwkost. Met wat olijven erdoor smaakt dat wat mij betreft altijd. Soms nog een beetje yoghurt met havermout na. Ik nam dus zo weinig mogelijk van wat licht verteerbaar is (suiker, vruchtensap, zoetigheid, witte rijst, aardappelen, pasta’s). Dat jaagt immers de productie van insuline aan waardoor je in de kortste keren weer trek krijgt, moe wordt en het risico op suikerziekte vergroot. In plaats van die dingen koos ik voor volkoren brood, zilvervliesrijst, volle yoghurt, onbewerkt fruit. Zo was m’n spijsvertering langer bezig en stelde ik het hongergevoel uit.

Goed te doen
Ik dacht dat ik zonder ontbijt te gammel zou zijn om iets te kunnen doen. Maar dat viel reuze mee. Een beetje thee en ik kon aan de gang. Na de zwarte koffie van 10.00 u begon ik wel trek te krijgen, maar dan was het nog maar een klein stukje tot 12.00 u. De middag en avond kwam ik probleemloos door.

Effect
Zoals gezegd verloor ik flink wat gewicht. Toen ik vond dat er genoeg af was, kon ik weer wat meer eten. Meestal een paar boterhammen bij de koffie. Rond de Kerst en jaarwisseling was ik natuurlijk wat aangekomen. Maar een weekje 16:8 doet wonderen. Voor mij geen ‘blue monday’.

Waarom?
Ik had al eens problemen met mijn alvleesklier die voor de insuline zorgt. Dat wil ik liever niet nog een keer meemaken. Dus ontzie ik die zoveel mogelijk. Dan helpt gezond eten en een goed gewicht.
Daarbij ben ik niet zo overgeestelijk dat ik geloof dat je lichaam er niet toe doet. Integendeel. Het is onmisbaar om te leven en het heet in de Bijbel zelfs een
tempel voor de heilige Geest. Dan wil je er ook zo goed mogelijk voor zorgen.

Disclaimer
Dit werkte voor mij. Of het bij jou past kan ik niet zeggen. Probeer het op eigen risico of overleg met je huisarts of diëtist.
 

terug