GeHoLi

Geloof, Hoop en Liefde


Voorbeelden van een andere orde

Ipv een vis in het water kun je ook denken aan:

– Een schilderij is een afbeelding met verf gemaakt op een doek. Wat je ziet is de afbeelding, het doek zie je nergens. Toch zit het overal onder en achter. Het is onmisbaar: zonder doek geen schilderij.

Muziek is geluid tegen de achtergrond van stilte. Wat je hoort zijn de klanken van de muziek, de stilte hoor je niet. Maar de stilte is onmisbaar, want draagt de muziek.

Een punt heeft nul dimensies. Het heeft geen lengte. Het is als een oog dat dicht is en niets ziet. Het kan niet de lijn zien waar het zelf deel van uitmaakt.
Een lijn is een (rechte) verbinding tussen twee punten. Het heeft één dimensie: een lengte, maar geen breedte. Het is als een oog dat maar één kant kan opkijken. Het zal nooit een oppervlak zien en weten dat het daar zelf deel van uitmaakt.
Een oppervlak is het produkt van een lengte en een breedte. Het heeft twee dimensies, maar geen hoogte. Het is als een oog dat enkel in het horizontale draaien kan. Het kan geen inhoud (bv kubus) zien ook al is het zelf één van de zes oppervlaktes van die kubus.
Een inhoud is het produkt van lengte, breedte en hoogte. Het heeft drie dimensies. Het is als een oog dat zowel in het horizontale als het verticale draaien kan. Het kan geen dingen zien van vier dimensies ook al maakt het er zelf deel van uit.

Een lagere dimensie is de afgeleide van een hogere, een hogere dimensie integreert de lagere.

Zo kan een schepsel zijn Schepper niet zien of begrijpen. De Schepper is van een andere, hogere dimensie dan wij zijn.
Wij bestaan in en door Hem. Hij transcendeert, Hij gaat alle bestaande dingen te boven.

 

Bij ‘van een andere orde’ kun je ook denken aan de volgende sprongen:

niets > energie en elementaire deeltjes > levenloze materie > plantaardig leven (zonder bewustzijn) > dierlijk leven (bewustzijn) > menselijk leven (zelfbewustzijn)

Voorbeelden van een God die immanent is: (Bowker, 19)
God is in de wereld zoals poëzie in een gedicht schuilt  
God is in de wereld zoals het verstand schuilt in de spraak