GeHoLi

Geloof, Hoop en Liefde

Complot? (Opb 13)

Wat speelt er achter de schermen?

We leven in een verwarrende tijd. Door Corona zijn we helemaal uit ons gewone doen. En terugkeren naar het oude normaal lukt maar niet. De ziekenhuizen lopen al weer vol.

Daar komen de grote zorgen over het klimaat bij: zijn we nog op tijd om een ramp af te wenden? In Glasgow zijn de wereldleiders bij elkaar. Ze willen de wereld opnieuw opbouwen. Want hoe het nu is met klimaat en armoede en pandemie…zo kan het niet verder. Daarmee zijn we vastgelopen. Een reset is nodig. Een great reset. Ze willen de wereld opnieuw opbouwen. Maar dan beter dan de eerste keer: duurzamer, rechtvaardiger, verstandiger. Build Back Better noemt president Biden dat.

En dan: de automatisering: De computers bij de belastingdienst visten duizenden mensen ertussen uit met een buitenlandse naam of een bepaalde postcode. Moesten ze hun kinderopvangtoeslag terug betalen. Duizenden gezinnen in de problemen. Levens verwoest.

Er zijn nog veel meer voorbeelden te geven. Gebeurt dat bij ons? Is dit Nederland? Het land van de aangeharkte tuintjes? Van de maakbare samenleving? Van een vriendelijke overheid? Van ‘die pet past ons allemaal’ (politie). Wat is er aan de hand?

Zijn dit losse incidenten? Of is er meer aan de hand? Staan die voorbeelden met elkaar in verband? Tegenwoordig zijn er nogal wat mensen die aan een complot denken. Een samenzwering van een kleine elite rijke, machtige mensen om macht te krijgen over alle andere mensen. Om iedereen te controleren zodat die zich als makke schapen laten sturen. Zou dat aan de gang kunnen zijn? In China gebeurt het. Ook bij ons?

Niet te gauw zeggen dat dat overdreven is. De bijbel spreekt ook over deze dingen! In Openbaringen. Vooral Openbaringen 13 is wat dat betreft onthullend. Klik op overdenking  voor een uitleg en toepassing,  en op gebeden en zegen voor het overige, of op complot?  voor de dienst.