GeHoLi

Geloof, Hoop en Liefde

Een wondermiddel

Ik ben nu ruim een week vrij van de jeuk die me ’s nachts uit de slaap hield. Wat een genot om weer een goede nacht te hebben. ‘Hij geeft het zijn beminden in de slaap’ zegt koning en dichter Salomo (Psalm 127). Ik ben er meer dan blij mee, ik voel me er dankbaar voor.
De laatste dagen voel ik me zelfs beter dan ik me in jaren gevoeld heb. Het valt Noortje en de kinderen ook op. Zat deze kwaal me dan al veel langer dwars? De specialist denkt daar anders over en houdt het op de werking van de prednisolon. Jammer, want dat wondermiddel moet ik over een tijdje laten staan.
Maar hoe dan ook, het goede nieuws is dat het nu toch wel zo goed als zeker is, dat het niet om kanker gaat, maar om die zeldzame auto-immuun ziekte van de alvleesklier.

Een dokter beklaagde zich eens. “Als mensen beter worden danken ze God. Als ze niet herstellen, dan zeggen ze dat ik hen niet helpen kon”. Daar heeft hij wat mij betreft wel een punt. Persoonlijk zie ik het dus een beetje anders. Zonder laboratorium, ziekenhuis, apotheek was ik niet opgeknapt. Dus alle waardering voor laboranten, artsen, apothekers. Maar ik voel me ook buitengewoon bevoorrecht. Eerst leek het ‘einde oefening’, nu staat de deur naar het leven weer helemaal open. Ik kan niet anders dan even ‘tegen de pet tikken’ en ‘dank U wel’ zeggen. 

Voor mij is het dus allebei: én de dokter én God moet ik bedanken. Dat concurreert niet met elkaar: een arts maakt gebruik van de mogelijkheden die er in de schepping liggen voorzover bekend. Er zijn er nog vele meer. God kent ze allemaal. Hij kan alles wat kan. De in onze ogen gewone dingen, en dingen die wij buitengewoon vinden en voor een wonder houden. Voor God is het allemaal even eenvoudig. Hoe God zijn werk doet, daar komen we als mensen nooit achter. (Prediker 5:1) Dat is een kwestie van vertrouwen.

En eerlijk is eerlijk: dan moet ik ook als ik niet meer beter word, bij allebei zijn. Dus het niet enkel de dokter verwijten als hij me niet helpen kan op de manier die ik mij wens. Er gebeurt in deze wereld helaas niet alleen wat onze hemele Vader wil. Daarom bidden we toch ‘uw wil geschiede’ en ‘uw koninkrijk kome’? En daarom is er soms een kruis te dragen. En in dat geval zal ik proberen met de hulp van beide, God en dokter (en anderen), de weg te gaan die dan voor mij ligt.