GeHoLi

Geloof, Hoop en Liefde

Preken

pronken met andermans veren

Soms vragen kerkgangers of ze de preek op papier kunnen krijgen, om nog eens na te lezen. Dat kan vanaf nu nog gemakkelijker: op deze pagina vind je een overzicht van beschikbare preken voor ‘gewone’ zondagen. In het submenu de feestdagen en andere bijzondere gelegenheden muv van rouw- en trouwdiensten.  Klik op het linkje en je vindt hem op je eigen PC terug in de map downloads.
Wie preekt moet oppassen voor de reacties van mensen. Het is natuurlijk fijn als de gemeente ademloos luistert en er na afloop waardering wordt uitgesproken. Dat is altijd beter dan verveelde gezichten en gedraai in de banken. Maar complimenten hebben ook iets verleidelijks. Je moet als voorganger niet naast je schoenen gaan lopen. Of de mensen naar de mond willen praten. Of effectbejag nastreven.
Mij helpt het te bedenken dat de boodschap niet ‘mijn’ boodschap is. Die is voorgegeven. Die staat in de bijbel. Daar ontdek ik hoe God zijn liefde voor mensen heeft bewezen in Jezus. Als dat niet gebeurd was, had ik niets te zeggen. Maar het is wel gebeurd. Preken is laten zien hoe fijn en goed en raak die bijbelse boodschap is. Het is pronken met andermans veren.
Share on facebook
Share on linkedin
Share on reddit
Share on tumblr
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
Share on print